Let's go for it!

Een blog schrijven op een stralende zaterdagmiddag. Heb ik niets anders te doen?
Nou hoe het gek ook mag klinken. Ik ben de afgelopen maanden voor mijn doen behoorlijk druk geweest. Nu geef ik toe. Stress en negatieve energie komt bij mij niet meer in mijn woordenboek voor. Ik heb eerder al besloten om alles bewust, ontspannen, met levenskracht en met volle overgave te doen. Het gevoel bij de dag te leven, met vertrouwen en te zien wat er allemaal gebeurd en ontstaat. Fascinerend genoeg komt het altijd goed. Het is dus maar net vanuit welke perspectief je iets bekijkt en hoe je die wereld naar je toetrekt. Wonderbaarlijk zou je kunnen zeggen. Nee hoor, het is voor iedereen mogelijk. Het vergt wat toewijding, geduld en vertrouwen. Het is zeker te leren, vol te houden en uit te breiden.

Ik zag dat mijn laatste blogs eind 2021 waren. Een terugblik over 2021. Mooie stappen gemaakt.
En nu 2022. Wat is er in deze maanden al weer veel in positieve zin veranderd. Groei en ontwikkeling, het lijkt elke dag niet op te kunnen. Wat een heerlijk gevoel. Zo besloot ik een tijdje te unpluggen. Un wat? Nou gewoon radio stilte, geen tv, amper op de telefoon kijken. Terug naar de basis. Ik geniet van een eenvoudig leven waar ik gezond en vitaal mag eten, lekker iedere dag in de natuur kan bewegen, elke dag weer slaap als een os, energieke mensen om mij heen heb, focus om doelstellingen te behalen En zo kan ik wel doorgaan.

Holistisch voedingscoach
De laatste opleiding die ik heb gevolgd was tevens voor mij het leukste en meest interessant. Ik heb altijd al iets met voeding gehad. Helaas vroeger op de verkeerde manier. Ik at en drink tamelijk ongezond. Ik zag er bleek uit, was niet in shape, straalde angst en onzekerheid uit en had heel veel energieschommelingen.

De opleiding bestond uit 2 delen. Het eerste deel was hoe te leren op een eenvoudige manier gezond en vitaal te leven. De lesdagen eind 2021 gingen in no time voorbij. Ik heb daar zoveel nieuwe dingen gehoord, echt mindblowing. Helaas voor mij kon ik het allemaal niet gelijk (emotioneel) verteren. Met andere woorden. Ik nam het door, begreep het, knikte ja, alleen deed er niet alles mee. Dat veranderde allemaal per 1.1.22.

Nieuw jaar, nieuwe kansen.
Alsof het licht me had geraakt. Ik begon in TGV vorm alle kennis, inzichten, tips en tricks uit die we kregen. En al gauw voelde ik mijzelf (nog) vitaler en vitaler voelen. In basis gaat het om dat je leert om een persoonlijke voedingspatroon aan te meten. Alleen dat eten en drinken wat past bij wie ik ben en waar ik voor sta. Dus los van Vegan, Paleo, Raw of weet ik hoe al die diëten tegenwoordig allemaal heten. Super leuk om mee bezig te zijn. Ik zag het als een experiment en ging stapsgewijs alles integreren wat ik geleerd had.

Ik kan nu concluderen dat wat mijn gevoel al eerder aangaf dat klopt. Het grootste deel van je potentieel zit hem in je ziel. Als je dat gaat doen wat je (ziels) gelukkig maakt dan volgt de rest. Nou dat is met voeding ook zo. Ik ben dat gaan innemen wat heilzaam en vitaal is. En daarmee sterkte ik aan. Ik heb altijd al gezegd dat 80% met voeding, omgevingsfactoren en bijvoorbeeld mindset te maken heeft en slechts 20% met echt fysiek bewegen. Heftige uitspraak he? Het is mijn visie en ik geloof er heilig in.

Gevarieerd trainingsprogramma
Want ik heb in het eerste kwartaal heel intensief getraind. Programma’s en schema’s bedenk ik allemaal zelf. Ik luister naar mijn instinct, de beste business en personal coach die je maar kan wensen.  Mijn programma was gevarieerd. Het bestond o.a. uit basis trainingen zoals (flinke) wandelingen, intervallen, sprints, herstel RUNS, lange en korte duurlopen op de weg en vooral in de natuur. Ik slenterde door de bossen, zandgebieden, duin en strand en af en toe een bergje in de buurt.

Ik ging op “trainingskamp” naar Terschelling, nabij Santpoort en heb daarnaast allerlei stukjes van ons prachtige land ontdekt. Op zoek naar mooie plaatsen om te wandelen, hard te lopen en aan Trail Running te doen. Doel was om eind maart de 1e marathon te kunnen behalen. Dat betekende 6 maanden voorsprong op mijn schema in 2021.

Eilandmeisje - Bestel nu hét prentenboek van Terschelling

Mind over body and spirit over mind.
Bizar hoe mijn soul de richting aangeeft aan mijn mind. Vervolgens dirigeert mijn mind mijn fysieke body. Met gemak heb ik alles kunnen doen en zelfs overtroffen. Sowieso viel het me op dat ik nu het 4e jaar qua training ben ingegaan. En ik train intensief in maar altijd met een gedachten en veelal op gevoel. Ik heb nooit een serieuze blessure gehad. Ja oké, soms wat kleine pijntjes. Ik ben geloof ik een keer kort bij de fysio geweest. Met andere woorden, onbewust doe ik de juiste dingen die kloppend voor mij zijn. En toch ging er een gevoel door mij heen dat het nog veel beter zou kunnen.

Want begin maart zou mijn opleiding tot holistisch voedingscoach teneinde komen. Wat heb ik nu nodig? Veel van mijn groepsgenoten gingen Reiki doen. Dat voelde voor mij niet als een roeping. Ik help mijn mensen door intensief met ze te bewegen. Running is "my therapie" en dus van mijn trainees en coachees. Hoe meer en intensiever je bezig bent, hoe meer je diepere lagen van je zelf kunt ontdekken. 

Iets nieuws leren?
Een looptechniek aanleren leek me nu wel leuk. Ik zette de intentie en wens, bedacht wat korte en krachtige affirmaties en voilà. Enige tijd later kwam de gewenste techniek op mijn pad. Want ja duurlopen van 40 Km oplopend naar 60/70 KM voor dit jaar. Hoe kan ik efficiënter met mijn energie om gaan, sneller herstellen en met een big smile ook meerdere ULTRA’s voltooien?  (en tussendoor ook nog andere trainen en coachen die hetzelfde willen ontdekken en meemaken)

Ik hou van plezier, lachen en stralen. Dit doe ik door te bewegen in de natuur. Niets geeft mij een beter gevoel dan dit. Het lijkt soms wel op mediteren. In de flow, vanuit mijn innerlijke vlam is alles mogelijk. Laat nu net deze techniek daarop voortborduren.

Nu een kleine maand verder merk ik al de nodige verschillen. Ik loop tegenwoordig iedere dag ook een uur op blote voeten in de natuur. Dit zorgt ervoor dat ik de techniek makkelijker onder de knie krijg. Het was even wennen. En daarbij heb ik tevens mijn “gear” aangepast. Ik heb de afgelopen maanden een duurzame ommezwaai gemaakt. Ik koop zo veel mogelijk spullen (naast voeding en eigenlijk alles) van merken die zich inzetten voor duurzaamheid en onze natuur. Verder ben ik een “lichte” loper en daar horen ook lichte schoenen en kleding bij. Alsof ik op mijn bloten voeten loop en redelijk naakt ben.

VO2 Max?
Geen idee of het aan deze aanpassingen heeft gelegen. Mijn VO2 max steeg eind 2021 van 54 naar 55. Vorige week zat die al op 56.  Dit is een cijfer die de hoeveelheid maximale zuurstof die ik kan opnemen per minuut. En hoe dit wordt omgezet in energie. En dit is een uitstekende graadmeter bij cardiovasculaire training. Oftewel het trainen van uithoudingsvermogen. Voor iemand van bijna 38 jaar is deze op een UITSTEKEND niveau. Ik vermoed zelfs dat ik dit jaar nog minimaal 1 of 2 stapjes omhoog kan gaan. We zitten pas in medio Maart nietwaar en de meest prachtige City, Obstacle and Running events komen er nog aan.

AM I BLESSED?
I’m blessed. Ieder jaar maak ik weer progressie. Het gaat stapje voor stapje. En dit is maar goed ook. Het voelt voor mij oké om mijzelf iedere keer weer (iets) uit te dagen. Oké, de laatste 1,5 jaar gaat het met mega sprongen. Ik heb “the leap of faith” wel erg serieus genomen. Zelfreflectie en goed voelen naar mijn lichaam hoort er zeker bij. Want intensief bewegen, betekent ook lief zijn voor jezelf. Genoeg tijd besteden aan self care, heilzame voeding, vermijden van stress en toxische belasting. Zorgen dat ik in de juiste omgevingen vertoef met mensen die net zo enthousiast zijn als ik. Er komt heel veel bij kijken. Het is alleen oh zo leuk, wat een waanzinnig  fijn gevoel.

De laatste week ben ik op het spoor gekomen van nieuwe evenementen op trailrunning gebied. Afgelopen week heb ik mijzelf voor meerdere ingeschreven. Leuke runs tussen de 20 en 35 km. De city Marathons kunnen we allemaal makkelijk vinden. Dat is voor mij een goed begin van het jaar. Hardlopen op harde ondergronden, voornamelijk in de stad. Zo staan ieder geval de Marathons van Gent, Rotterdam en Maastricht op mijn planning. En dat binnen een maand. Ik kies bewust plaatsen uit waar ik iets mee heb. Het dient goed te voelen en mij blijdschap en vreugde te geven. Dit zijn vaak groene steden of steden die iets met de oorlog(en) te maken hebben gehad. Op een of andere mysterieuze manier is defensie, onze luchtmacht, ons leger steeds nadrukkelijker bij me binnen gekomen. Zo had ik vroeger niks hiermee. Ik zou bij wijze van spreken eerder mijzelf blesseren dan dat ik het leger zou ingaan. Nu lijkt het mij wel wat. Niet zozeer om te vechten. Eerder om jeugd en jongvolwassene te trainen en op te leiden. Wie weet wat de toekomst gaat brengen. Alles voor de vrede en dat op een strenge doch liefdevolle manier.

Waar ik het liefst vertoef en waar ik mijzelf over 5 jaar zie?
Laat ik eerlijk zijn. Ik ben liever in de natuur. Dat mag in de bossen, op de hei of bijvoorbeeld nabij de duinen zijn. Het liefst in de bergen. En daar train ik voor. In de magnifieke bergen een Trail doen is andere koek dan pak en beet op de Veluwe. Het is zeker te doen, maar niet in een keer. Dit voel ik instinctief aan. Ik heb de afgelopen maanden op diverse ondergronden getraind. En de bergen komen ook zeker aan bod. Het lijkt me magisch om Trails nabij de Dolomieten te doen. Of op de Mont Blanc. Er is heel veel mogelijk blijkt nu. Ik ben goed op weg.

Eerder deze week rondde wij onze opleiding dus af. Onze “lerares” en tevens oud arts vroeg aan ons. Hoe zie jij jezelf over 5 jaar? Nou ik zie mijzelf wonen in de natuur. Voor een groot deel zelfvoorzienend en zelfredzaam. Ik woon in de periode van april tot en met november ergens in de Dolomieten. De andere maanden vertoef ik in Costa Rica. Een gebied daar behoort tot de Blue Zones. Daar heb ik al eerder een STORY over geschreven. Kort gezegd zijn dit een aantal gebieden in de wereld waar mensen die daar wonen een ontzettende oude leeftijd bereiken. Het geheim?

Ze leven vitaal, drinken veel groente en fruit, bewegen frequent, zijn positief en zo kan ik wel doorgaan. Het mooie van het gebied in Costa Rica is dat deze echt puur en soort van ongerept is. En ik kan er geweldige hikes en Trails maken. Ik ben van plan dit jaar tot en met november en een deel in december door te trainen en te coachen. Dan pak ik mijn spullen en ben ik een paar maanden op ontdekkingsreis in Midden Amerika.

Blue Zones—Live Longer, Better 2021 - Blue Zones

In mijn droom begeleid ik trainees en coachees naar een leven vol vitaliteit en welzijn. Niet alleen in Nederland, overal waar het goed voelt. En ik doe het hele jaar wat ik het allerliefde doe. In de natuur actief zijn. Met mensen die vooruit willen, zich willen richten op iets nieuws. Gewoon durven en ervoor gaan. Met begeleiding van mij. Heerlijk biologische, duurzaam en heilzaam eten hoort er ook bij. Geen stress en zeker geen toxische belasting. Een en al pure en hoge energie. Dat klinkt zalig en dat is het ook.

Droom ik te veel. Ach we gaan het zien. Kom ik dan niet meer in Nederland. Jawel hoor, als de tijd daarvoor rijp is kom ik terug om hier de nodige key projecten op te starten. Big Change is in de lucht. Al gaat het geleidelijk aan. Al ben ik eerlijk, ik heb maanden nodig om mijzelf weer op te laden na de intensieve periode die er nu weer aankomt. Naja tot die tijd ga ik eerst op zoek naar een woonplek in de natuur nabij de Veluwe. Ergens in Otterlo, Hoenderloo of Deelen lijkt me wel wat. Iemand een suggestie?  Gewoon een leuk bos huisje, het liefst met een ziel erin. Ik ben de laatste weken op de vintage tour. Oude spullen waar nieuw leven in wordt geblazen. Ge-weldig.

CITY, TRAIL AND Obstacle RUNNING seizoen gaat voor mij beginnen.
Morgen staat mijn 1e run op het programma. Een mooie bos Trail nabij Overberg en Amerongen van 20 km. Ik heb de afgelopen week super intensief getraind op allerlei nieuwe schoenen. Zelfs vanochtend heb ik 3 hele rondes van het Hoenderloo obstakel parcour gedaan. Iets langer dan 2 uur obstakels overwinnen en Trailen door de bossen op het imposante oud terrein van de Hoenderloo Groep. Ik geniet ervan. Het gaat me ook makkelijk af. Vergis je niet, hardlopen, Trailen of obstacle running. Het lijkt op elkaar en toch zit er wezenlijk verschil. Ik kan alleen niet kiezen dus doe ik ze alle drie. Dit gecombineerd met Yoga is een krachtige multiset. Yoga zou je zeggen. Waarom? Nou Yoga zorgt voor souplesse, kracht en uithoudingsvermogen. Dit heb je nodig bij marathons, Ultra’s of Iron en Ultra Vikings. Het zorgt er voor dat mijn energie blijft stromen en ik vitaal en welzijn ervaar. Daarnaast is innerlijke rust en stilte goed voor mijn balans. Ik richt me op evenwicht.

Het gaat mij om het gevoel te ervaren ergens mijn best voor te doen. Natuurlijk wil ik altijd presteren. Altijd met mijzelf. Ik wil iedere keer weer iets makkelijker, sneller en met minder inspanning behalen. Ik wil dit nog tientallen jaren blijven doen. En ja dit is 100% mogelijk. De manier waarop ik leef is eenvoudig. Het is de wijze om tot op oude leeftijd zeer vitaal en gelukkig in het leven te staan. Los van onverwachtse evenementen waar ik geen invloed op heb. En mocht dat gebeuren. Ik heb al zoveel shit overwonnen. Kom maar op. Ik lust je rauw.

Volgende week weer een nieuw blog.
Vanaf nu ga ik elke week iets bloggen op zaterdag. Volgende week zit ik al in Gent. Ik heb mijn planning bekeken voor het eerste half jaar. Mega veel events op het programma, super leuk om mee te doen en andere te inspireren en motiveren. Dus wordt vervolgd.

Keep on shining.

Inspireert mijn verhaal je? Deel dit verhaal dan ook met anderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven